Yhdistys

Porin Tipulan Seniorit ry on perustettu vuonna 25.5.1971. Sen tarkoituksena on olla Porin tyttölyseon entisten oppilaiden ja opettajien yhdyssiteenä, lujittaa toveruustunnetta, ylläpitää harrastusta koulua kohtaan sekä vaalia ja kehittää koulun perinteitä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää juhlia ja neuvottelutilaisuuksia, myyjäisiä, arpajaisia ja keräyksiä, ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä toimii muullakin samantapaisella tavalla tarkoitusperiensä toteuttamiseksi. (säännöt 2 §) 

Porin tyttölyseon ja Kuninkaanhaan lukion lakkautuksen jälkeen senioriyhdistyksen painopistealueita ovat Porin tyttölyseon perinteiden vaaliminen ja tyttölyseon entisissä toimitiloissa jatkavan Kuninkaanhaan yläkoulun oppilaiden tukeminen. 

Yhdistyksen vuosikokous pidetään huhtikuun loppuun mennessä. Yhdistys kutsutaan koolle kirjeellisesti tai Satakunnan Kansassa julkaistavalla ilmoituksella (säännöt 5 §).

Porin tyttölyseon muistolaatta. Olavi Koskinen 1993. Kuva MLK 2015
Dioriittiperhe Jussi Koivusalo 1961. Kuva Ulla Jaakkola 2017

 

Muistot ja perinteet

 

Muistolaatta kiinnitettiin Porin tyttölyseon vanhan koulurakennuksen seinään Malminpäässä Liisankatu 20 Porin päivänä 1993. Tipulan senioreiden puheenjohtaja Liisa Vitikkala luovutti laatan kaupungin hoitoon juhlassa, johon osallistui myös entisiä koulun oppilaita. Laatan on suunnitellut kotiseutuneuvos Olavi Koskinen, ja sen otti vastaan Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Dioriittiperhe. Porin tyttölyseon uuden koulurakennuksensa pihaan sijoitettiin Jussi Koivusalon veistos Dioriittiperhe 1961-62. Veistos vaurioitui 1990-luvun lopulla ja varastoitiin Porin taidemuseon tiloihin. Se kunnostettiin koulurakennuksen peruskorjaukseen liittyen hallitusjäsenen Helvi Wallin toiminnan tuloksena. Dioriittiperhe sijoitettiin alkuperäiselle paikalleen koulun, nykyisen Kuninkaanhaan pihaan vuonna 2017.

Koulupihlaja. Liisankadun tyttölyseon pihassa oli vanha pihlaja, joka oli saanut oman laulun 50-vuotisjuhlakantaatissa ja kunnian koristaa Koulutiellä-äänilevyn kantta. Yhdistyksen aloitteesta "Kunkku" sai oman koulupihlajan peruskorjauksensa yhteydessä vuonna 2016.

Stipendit

Vaaliakseen koulun perinteitä yhdistys jakaa stipendejä vanhaa tapaa noudattaen.

Julkaisut

Historiikki ja matrikkeli Porin tyttökoulu - Porin tyttölyseo - Kuninkaanhaan lukio 1880-1980

Äänilevy Porin tyttölyseon 50-vuotisjuhlakantaatti Koulutiellä 1980

Yhdistys on yhteistyössä Melartinseuran kanssa digitoinut Erkki Melartinin Koulutiellä-kantaatin verkkokuuntelua varten vuonna 2015.

Nuotistot

Koulutiellä säv. Erkki Melartin san. Anna Puranen

  • Kantaatti lausujalle, nais- ja lapsikuorolle, solisteille ja yhtyeelle. Osat  1. Syksy - 2. Koulun pihassa - 3. Pihlajan laulu - 4. Synnyinmaa - 5. Satusaareen - 6. Elämän kangas - 7. Kevät - 8. Epilogi
  • Koulutiellä Laulut 2, 3, 4, 6, 7 ja 8 pianosovituksina 

Kantaatin partituuria voi tiedustella yhdistykseltä ja Satakunnan maakuntakirjaston musiikkiosastolta.

Rauhan kellot on julkaistu ruotsinnoksena nimellä Klocka, ring fred  Vår sångbook-kirjassaAlkuperäistä Sophus Andersen Klokke, ring Fred (Aftenklokken) voi tiedustella yhdistykseltä tai kirjastoista. 

Hallitus

Liisa Kultalahti, puheenjohtaja
Riitta Randell, varapuheenj.
Ulla-Maarit Jaakkola, sihteeri
Päivi Kuusinen, rahastonhoitaja
Sinikka Laakso
Anna-Mari Lonkainen
Eeva-Kristiina Nokikuru
Helvi Walli
Kirsti Tuominen
Irene Suominen

Rauhan kellot

Tyttölyseon joulujuhlan päätöslaulu, äänite 1980

Get Flash to see this player.

Säv Sophus Andersen
Suom sanat Anna Puranen
Kuninkaanhaan koulun kuoro
joht Leea Laukola
säestys Jussi Laukola

Koulutiellä, EM117

Säv. Erkki Melartin
san. Anna Puranen
Porin tyttölyseon 50-vuotisjuhlakantaatti
Äänite, nuottivihko, levykannet linkistä aukeavan Erkki Melartin Nuotteja-sivun lopussa

Webdesign

Marja-Liisa Kangas 2015

Verkkosivujen ylläpito

Ulla-Maarit Jaakkola